2013. 06. 21 : 12:39, péntek

Az egy évvel ezelőtt benyújtott új földtörvényt is megszavazhatja az Országgyűlés a mai ülésén, amelyen összesen tizenhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők.

2013. 06. 21 : 12:34, péntek

Újabb termelői piac nyílik Budapesten. A WestEnd bevásárlóközpont előtti területre tervezett piacot június 21-én Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitja meg.

2013. 06. 20 : 07:14, csütörtök

Jövő hét hétfőig jelenthetik be a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat - hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

2013. 06. 20 : 06:57, csütörtök

Az idegenforgalom a vidéki gazdaság több lábon állásának egyik legfontosabb pillére, s elsősorban arról szól, hogy a vendéglátó település megmutatja magát, értékeit, mindazt, amire büszkeg – jelentette ki V. Németh Zsolt a tótkomlósi ifjúsági szálláshely átadásán.

2013. 06. 18 : 01:29, kedd

Egy községről, közösségről sokat elmond, hogy minek ad teret. Ez azért fontos, mert csakis az a cél, törekvés, álom valósulhat meg, aminek fizikailag is helyet, teret biztosítunk – mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a péri Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) avatóünnepségén.

2013. 06. 17 : 12:39, hétfő

Bencze Sz. és Kiss I. tanulmánya a vidéki térségek gazdasági autonómiájának kérdését elemzi. A szerzők megállapítják az autonómia szükségességét, és számos jó példával szolgálnak e témakörben. Bódi F. tanulmánya a helyi szociális ellátórendszer szerepét értékeli elsősorban a hazai, másodsorban a nemzetközi gyakorlatot tekintve, az általánosságokra kitérve. Pál V. értekezése egy perifériális helyzetben lévő vidéki térséget vizsgál egészségföldrajzi szempontból. Az empirikus kutatásokra alapozott ténymegállapítások több esetben megdöbbentőek. Tóth P. munkája egy eddig a magyar szaknyelvben ismeretlen fogalom meghatározását és társadalomtudományi elhelyezését hivatott vizsgálni: a kulturális gazdaságét. Wirth G. tanulmánya példa a gazdasági-társadalmi változásokkal együtt járó vidéki térségek funkció-váltására: a szerző azt vizsgálja, hogy hogyan változott egy Budapest környéki idegenforgalmi jellegű régió szerepe az elmúlt évtizedekben, és mik lehetnek a hosszú távú kitörés lehetőségei. A nyugat-európai gyakorlathoz képest több évtizedes késéssel hazánkban is megjelentek a nagyvárosi közösségi kertek. Kovács T. írása a hazai példák funkcionalitásának vizsgálatát tűzte ki célul, összehasonlítva a nyugati gyakorlattal. A tavaly nyári számban hiánypótló írás jelent meg az Alföld unikális táji értékeiről, a kunhalmokról, amelyet Árgay Z. és mts tanulmánya a táji értékek megőrzésének gyakorlati, illetve jogszabályban lefektetett módozatait taglalva egészít ki.

2013. 06. 14 : 06:30, péntek

Az agrártárca eddigi információi szerint több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területet károsított az árvíz, valamint az ezzel összefüggő belvíz és a védekezés – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár.

2013. 06. 13 : 05:13, csütörtök

A Kormány az Országgyűlés részére benyújtott tanyafejlesztési intézkedésekről szóló jelentésében kiemelt feladatként rögzíti azon célt, hogy 2020. év végéig valósuljon meg minden tanya elektromos árammal történő ellátása, továbbá hogy minden tanya járható utakon legyen megközelíthető.

2013. 06. 13 : 04:39, csütörtök

Június 15. és szeptember 8. között rendezik a legkedveltebb borvidéki településért folyó versenyt, a Koccintást – jelentették be a szervezők szerdán Budapesten.

2013. 06. 13 : 06:47, csütörtök

A változások többek között érintik az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott vidékfejlesztési program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzésekre, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek kialakítására és működtetésére, a génmegőrzésre, a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez, a falumegújításra és -fejlesztésre, valamint a vidéki örökség megőrzéséhez nyújtott támogatásokat.

A közlemény a csatolmányból letölthető.
Gazdanet

Oldalak