Mezőgazdasági Technika

A havonta megjelenő Mezőgazdasági Technika folyóirat Magyarország egyetlen tudományos színvonalú mezőgazdasági műszaki-fejlesztési és kereskedelmi szaklapja. A lap beszámol a gépesítés és gépüzemeltetés újdonságairól, a legújabb kutatási, fejlesztési eredményekről, hazai és külföldi kiállításokról, gépbemutatókról, az egyes mezőgépgyártók és kereskedők újszerű tevékenységéről, a világban fellelhető műszaki újdonságokról, a vállalkozókat érdeklő fontosabb műszaki és gazdasági kérdésekről valamint az agrárgépész oktatás aktuális kérdéseiről is
A lap idei kilencedik számának tudományos rovatában a beszámolunk az épületszerkezeti elemek szerepéről a napenergia hasznosításában. A cikk az aktív hő hasznosításához szükséges új típusú és héjszerkezetű napkollektorok kialakíthatóságával és termikus viszonyainak vizsgálatával foglalkozik. A vállalkozók tanácsadója rovatunkban dr. Fűzy József a kombinált magágykészítő és gabonavető gépekről, mulcsba vető gépkombinációkról ad átfogó ismeretanyagot (agrotechnikai követelmények, felépítés, szerkezeti elemek, műszaki jellemzők). Az építőipari gépek világpiacáról közöl átfogó elemzést dr. Hajdú József, továbbá részletesen bemutatja az energiafa-ültetvények betakarító gépét, a Biobaler-t. Olvashatnak továbbá a „Nagy Talajművelő Show 2012” keretében bemutatott talajművelő, vető és növényvédő gépekről, a XXI. Farmer-Expo-ról, az enyingi Mikó-tanyán bemutatott új CLAAS fejlesztésekről, a százéves H-S-C-S márkanév történetéről, valamint az MVH megbízásából az MGI által készített „Gépkatalógus” kapcsán a hazai erőgépkínálatról.
A környezetvédelem fokozott előtérbe kerülésével, és ezen belül a mezőgazdasági talajok termőképességének megtartása érdekében, egyre nagyobb hangsúlyt nyernek a mezőgazdasági termőterületek talajvédelmének problémái. Ehhez kapcsolódva a lap ez évi tizenegyedik számának tudományos rovatában beszámolunk a mezőgazdasági területek talajparamétereinek vizsgálatáról. A vállalkozók tanácsadója rovatunkban dr. Varga Vilmos a traktormotorokba épített SCR technika alkalmazásáról ad teljes körű áttekintést. Megújuló energiaforrások rovatunk hétrészes sorozatának első cikkében a „Talajminőség fenntarthatóság feltételei a szántóföldi melléktermékek energetikai célú használata esetén” címmel közlünk értékes információkat. Műszaki fejlesztés témakörben a New Holland, a Case IH és a Massey Ferguson újdonságait mutatjuk be. Olvashatnak továbbá a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok keretében lezajlott IKR szántóföldi bemutatóról, a magyar traktorgyártás kapcsán a HSCS traktorok 1928-1948 közötti fejlesztéseiről és egy igazán aktuális gazdasági elemzésről, amely a következő kérdéskört boncolgatja: „Miért nyertes vagy vesztes egy gazdaság hazánkban?”


1223 Budapest Park u. 2 | Telefon: +36-1-3628100 | E-mail: info@agrarlapok.hu | Fax: +36-1-3628104